dissabte, 14 de juliol del 2007

SENTMENAT: MERDA ALS BOSCOSHo comenta tothom o, si més no, la gent a qui li agrada gaudir del nostre bosc, que som més o menys la majoria. Caminaires, excursionistes, passejadors i caminants solitaris coincideixen darrerament que els boscos de Sentmenat són un autèntic Sant Llàtzer. Sembla mentida que en una època on les administracions ja han posat tots els mitjans a l’abast del ciutadà per tal que sigui fàcil i còmode desfer-se discreta i cívicament de la porqueria, encara quedin persones humanes entossudides a deixar el seu rastre de pura xena per allà on passen... o allà on van a fer destrosses.
Passejar tranquil·lament pel camí de Montllor, pel Pla de Coloma o per la Carena (de mestral a garbí) està començant a deixar de ser un goig per convertir-se en un suplici per als ulls més encegats. I no parlem d’altres indrets tant o més emblemàtics com els diversos camins, senders i corriols que porten a Guanta, Font de Bou, font del Gurri, Torre Roja, Pla de les Absoltes, Cam Mas o Can Gibert
En els temps que corren ja sembla mentida que algú sigui capaç d’abandonar al bosc un envàs de plàstic o de paper, alumini laminat o una llauna de refresc; però un frigorífic, una rentadora, les runes de la cuina o el bany recentment reformats, ja ultrapassen el límit del patetisme. Vivim en un dels darrers reductes naturals de la gran urbs, som conscients que perilla la bellesa del territori que ens han llegat els nostres avantpassats i estem amatents a qualsevol dels desastres urbanístics que ens regalen massa sovint especuladors i administracions, però de vegades no sabem ni endur-nos a casa una simple burilla, el paper d’embolicar l’esmorzar o el vàter que ens hem emportat distretament al bosc mentre els paletes ens reformaven la “toilette”. Ja està bé!
Una colla de Sentmenatencs, farts de veure tanta deixalla fora del lloc que li correspon, ens hem aplegat al voltant d’un únic objectiu: conscienciar-nos i conscienciar els nostres vilatans que el patrimoni natural no pot ser el “campi qui pugui”. La merda, cap a casa, i de casa als contenidors o a la deixalleria. El bosc i tots els entorns naturals de Sentmenat han de romandre nets per oferir-nos-els i oferir-los a visitants en un estat intacte que incentivi el goig i el plaer del contacte amb la natura.

Arran d’aquesta trobada de gent sensible i a través de la Llista de Sentmenat, (SENTMENAT.COM), l’Alba Cruells ha aconseguit somoure les soques adormides d’una companyia de voluntaris (llistaires) disposats a fer el que calgui per posar remei al desori i lletjor que pateixen les nostres masses forestals. Amb la seva empenta, il·lusió i estratègies de convenciment adhoc ha aconseguit mobilitzar un batalló, i fins un regiment de persones viculades a associacions com la Societat Coral, els GEPS, l’estament educatiu i fins i tot la col·laboració entusiasta de l’ajuntament.

Una campanya és una campanya, i aquesta promet perquè a cap sentmenatenc se li escapa que si mantenim els boscos nets no solament millorarem en qualitat de vida, sinó que ens sentirem millor i serem més feliços. Per tant és fàcil que els seus efectes ja s’hagin començat a notar des que fa aproximadament quinze dies l’Alba iniciava els seus envits ecològics a la llista de Sentmenat. Ara, però, resta la seva posada en escena i el llançament a tota la població (els que “miren” Internet, els que prenen “xarrupets” a la fresca i els que miren la tele). Sí senyors! Per al dia 30 de setembre hi ha convocada una gran sortida al bosc, que esperem que sigui multitudinària, per fer dissabte: recollir tot el que es pugui recollir, netejar fins a fer que tot brilli i marcar allò que necessiti altres forces més potents (màquines, grues...) per ser retirat per l’ajuntament.

Doncs el projecte ja és en marxa i ja s’hi ha implicat un munt de gent. Ara, però, cal organitzar-ho tot plegat i ens caldran esforços, idees, propostes i visions. Per això dilluns vinent, dia 16 a les 9 del vespre, tothom està convidat a la primera reunió del grup (encara no tenim nom) . Ens trobarem al Salonet de la Societat Coral i hi esteu tots convidats.
Trobareu tota la informació a www.sentmenat.com/boscosnets
Fins dilluns!

2 comentaris:

En Pere Parellada ha dit...

Bona entrada, Jaume. Potser podries dir que ha parit la idea (l'Alba)per� aix� est� b�.

Josep Margenat ha dit...

Hola Jaumet,

et torno la visita, encara que t'haig de dir que hi havia entrat un munt de vegades, però sempre hi ha el mateix. Com diu el teu fill actualitza,actualitza.
Per cert t'he robat una foto i l'he fotut al meu bloc.

Au, primo !!!

salut i feina i un bon forat per amagar l'eina